Prof. Dr. Naci Görür, son dönemde Ege Denizi'nde artan deprem hareketliliğiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Görür, "Ege Denizi haritası üzerinden yapılan incelemelerde, hareketliliğin Muğla ve Aydın'a yakın olduğunu görüyoruz. Bu bölgeye yakın bir kırılma olması durumunda deprem etkisi büyük olabilir ve tsunami riski de söz konusu" dedi.

NTV’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür,  son günlerde Ege Denizi'nde ardı ardına meydana gelen yüzlerce depreme dikkat çekti. En büyük depremin 4.8 büyüklüğünde olduğunu belirten Görür,

"Buralarda meydana gelen depremler, Muğla ve Aydın bölgelerindeki adalarda hissedilen büyük depremler olabilir. Eğer daha büyük bir sarsıntı olursa, bu bölgedeki yerleşim yerlerinde ciddi zararlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimlere uyarılarda bulunan Görür,

"Deprem fırtınası sona erene kadar yerel yönetimlerin dikkatli olmaları ve hazırlıklı olmaları gerekiyor" dedi.

Kıbrıs Fayı Ve Tsunami Riski

Prof. Dr. Görür, Ege Denizi'nin çevresindeki büyük fay hatalarına da dikkat çekerek, Kıbrıs Fayı'nın daha önce 8 ve üzeri büyüklüklerde büyük depremler ürettiğini vurguladı. Görür,

"Kıbrıs Fayı, çok büyük depremler üretebilir. Bölge ile Türkiye arasındaki mesafe sadece 140 kilometre. Bu da riski artırıyor" şeklinde uyarılarda bulundu.

THY uçakları 3 pistten aynı anda kalkış yapacak THY uçakları 3 pistten aynı anda kalkış yapacak

Tsunami Tehlikesi: Yönetimler Alarma Geçmeli

Prof. Dr. Naci Görür,

"7 büyüklüğünde bir deprem olursa, Türkiye kıyılarında yıkıcı etkiler yaratabilir" diyerek, Ege kıyılarında olası bir tsunami tehlikesine de dikkat çekti. Görür, özellikle Santorini gibi aktif fay hatlarına yakın bölgelerde meydana gelen hareketlenmelerin tsunami riskini artırabileceğini belirtti. "Deniz seviyelerinde değişiklikler ve kıyı bölgelerinde tsunami zararları yaşanabilir. Bu nedenle yönetimlerin ve ilgili müdahale birimlerinin alarma geçmesi ve önlem almaları gerektiğini düşünüyorum" diye ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi