Önümüzdeki yıllarda gerekli deprem tedbirleri alınmadığı takdirde ülkemizin deprem gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze kalacağını söyleyen Şenhisar, “nasıl seyahate çıkmadan arabamıza baktırıyor aynı zamanda sağlığımız için checkup yaptırıyorsak evinizde baktırın bütün sevdiklerinizi oturduğunuz yer orası bunu ihmal etmeyiniz” diye konuştu. 

"Kolon kirişlerde bir çatlama kırılma var mı varsa o eve girmeyin"

Şenhisar, “23 Nisan 2025 tarihinde Silivri Açıkları-İstanbul (Marmara Denizi) (40.8327 K 28.2267 D) merkez üssünde yerel saat ile 12:49'da aletsel büyüklüğü ML 6.1 - Mw 6.1 olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği 15.2 km olup sığ odaklı bir depremdir. Silivri açıklarında dört büyüklüğünde bir Öncü depremden sonra 6:10’daki büyüklüğünde bir ana deprem oldu onun arkasından da 4:10’da dokuzla dört arasında değişen artçı depremler olmaya başladı. Depremin süresi yaklaşık 17 saniye sürmüştür ve denizin içinde yaklaşık 15 km kadar kırmıştır. İstanbul’da bir depremin yıkıcı olabilmesi için eşik değeri altıda dörtten daha büyük olması gerekiyor ancak 6:10’da ikilik deprem yapı yapılarda kısmi hasarlara neden olmuş olabilir yapınızı hemen bakın acaba taşıyıcı kolon kirişlerde bir çatlama kırılma var mı varsa o eve girmeyin. İvedilikle yapacağınız işlerden bir tanesi evinizin hemen rezonansını bir Jeofizik Mühendisi şirketine baktırın. Eğer rezonansa geliyorsa İnşaat mühendisleri ve Jeofizik Mühendisi size neler yapılması gerektiği konusunda uyaracaktır. Bunu göz ardı etmeyin nasıl seyahate çıkmadan arabamıza baktırıyor aynı zamanda sağlığımız için checkup yaptırıyorsak evinizde baktırın bütün sevdiklerinizi oturduğunuz yer orası bunu ihmal etmeyiniz” dedi. 

“Bir Müzeye Doğru” söyleşisine rahatsızlık engeli “Bir Müzeye Doğru” söyleşisine rahatsızlık engeli

"Riskleri önceden hesaplayın"

 “Depremler ve doğal afetler ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeğidir” diyen Şenhisar, “İlimiz Manisa dada hissedilen depremin, yerel zemin koşullarına bağlı olarak deprem dalgalarının ivmesini ve genliğini artıran zemin yapısına sahip olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz.  Deprem olmadan, depremi en az hasarla atlatabilmek için sağlam zemine deprem güvenli binalar yapılmalıdır. Oturduğumuz binalarımız için yer-yapı güvenliği kimlik belgeleri çıkarılmalıdır, gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki yıllarda bir gün ülkemiz deprem ile büyük felaketler yaşayacaktır. Depremler ve doğal afetler ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeğidir. Bu nedenle; toplumda deprem bilincinin oluşturulması, deprem ve afetlere karşı uygun yerleşim alanlarının belirlenmesi, güvenli binalar yapılması, mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınması, deprem öncesi, sırası ve sonrası hazırlıklı olunması gerekmektedir Afetlere hazırlıklı olmak, can ve mal kayıplarını önlemek açısından büyük önem taşır. Vatandaşların afetlere hazırlık konusunda dikkat etmeleri gereken bazı temel adımlar şunlardır:  Riskleri önceden hesaplayın! Afet ve acil durum planı yapın!  Binanızın sağlamlığını kontrol ettirin! Eşyalarınızı sabitleyin! Deprem sırasında ve sonrasında neler yapacağınızı öğrenin! Her bireyin kendi hazırlığını yapması, afetlere karşı toplumsal direnci artıracaktır” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN