Toplantıya Manisa, Akhisar, Salihli, Alaşehir Çevre dernekleri, Soma Sosyal Haklar Derneği, TEMA vakfı, Manisa Yunusemre İlçesi Kent Konseyi, Salihli Düşünce Topluluğu, Saruhanlı Platform Temsilcisi, Alaşehir Belediye Başkanı katıldı.
Toplantıyı Açan Alaşehir Çevre Derneği Başkanı Alev Gümüşlü ilk sözü Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’na verdi.
Talep dengesizliğinin giderilmesine katkı vereceğiz
Son günlerde Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün yetiştirildiği Manisa'yı ve Alaşehir’i vuran zirai don konuşulurken Başkan Öküzcüğlu, “Esas olan İklim krizine bağlı olarak yaşanan felaketlerin sayısının arttığının ilgili Devlet Mercileri tarafından görülmesi, bu felaketlere hazırlıklı olunması, önlem alınması kadar, felaket yaşandıktan sonra yaşanan krizin yönetimidir. Ancak en önemlisi Dünya markası olan Alaşehir üzümünün ‘don’ öncesinde çiftçinin yüksek yakıt fiyatlarıyla vurulduğunun görülmesi. Bugün çiftçinin ödediği mazot fiyatının yarısını ödeyen özel yatlara sağlanan kolaylık üzümcümüze sağlanmalı. Don bu mazot fiyatları kadar yıkıcı değil” dedi.
Alaşehir üzümünü Avrupa’ya hatta dünyaya ulaştırma konusunda, ürün kalitesi günler için tır nakliyesi ile bozulmadan devlet hızlı bir şekilde nakledilmesi konusuna da el atmalıdır. Tüm zorluklarla mücadeleyi bırakmadan ve Alaşehir Kadın Kooperatifi ile üzüme katma değer katarak marka çeşitlemesi sayesinde geçen yıl 6 milyon liraya yakın ciro sağlandığını, yerel kurumların Okullarda üzüm dağıtımı, hem öğrencilerin sağlıklı beslenmesine hem de yüzde 75’i ihraç edilmek zorunda olan üzümdeki arz talep dengesizliğinin giderilmesine katkı vereceğiz” dedi.
Hiçbir belediye yeni kısırlaştırma yapamaz hale gelmiştir
Manisa’da Çevreci belediyeler birliğine de üye olan 5 belediyenin birisinin de Alaşehir Belediyesi olduğunu belirten Öküzcüoğlu, özellikle Gediz nehri ve yeraltı su kirliliğinin azaltılması için paket arıtma sistemlerinin hızlı bir şekilde kurulması ve işletmeye alınmasının şart olduğunu belirtti. İlave olarak ‘komşu vilayet büyükşehir belediye başkanının başlattığı Gediz nehrinin kaynağından başlayarak temizlenmesi “Temiz Gediz Temiz Körfez” kampanyasında Alaşehir'e önemli katkı verme çabası yarım kalmış ve Alaşehir Belediyesine 10 Milyonluk ek bir yük binmiştir’ dedi. Arıtma sistemlerinin bir an önce kurularak işletmeye sokulmasına da vurgu yaptı. Bu arada özellikle katı atıkların demiryolu ile Uzunburun’a nakledildiği ve tekrar ekonomiye geri kazandırıldığını söyledi.
Hayvan barınakları konusunun tam bir çıkmaza dönüştüğünü vurgulayan Başkan Öküzcüoğlu, ‘özellikle kısırlaştırma sonrası hayvanları bırakamama, belediyelere tehdit olmuş ve Kırkağaç belediyesi barınakta kısırlaştırdığı hayvanları tekrar aldığı yere bıraktığı için ‘hayvanların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası’ kapsamında 1.800. 000 lira para cezasına çarptırıldı’ ve sonuçta: Barınak kapasitesi dolu olan hiçbir belediye yeni kısırlaştırma yapamaz hale gelmiştir.’ dedi.
Katılımcılar sırasıyla söz alarak kendi yörelerinin sorunlarını dile getirirken aşağıdaki konulara vurgu yapıldı. Özellikle iklim değişikliği ve çevre mücadelesi daha geniş kitleler ile duyurulmalı ve özellikle kent konseyleri, ziraat odaları ve baro başkanlığı bu alanda bir araya gelmelidir. Toplantıya katılan ve Lise öğrencisi olan genç çevre gönüllüsü ‘özellikle okuldaki sınıf arkadaşları arasında, Alaşehirli olup kendisi gibi Bağ sahiplerinin bugünden aşırı ilaç kullanımı karşıtı olmalarına rağmen, Eğitimde hiçbir önlem konusunda adım atılmadığını, gelecekte kendileri bağları işlemek durumunda kaldıklarında geleneksel aşırı ilaç kullanmak sorunu yaşayacaklarını’ belirtti. ‘Çaresizlik boyutunun bir an önce devlet kurumlarının ele alınarak çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Alaşehir’in ağaçlandırılmasına destek amaçlı fidan dikimi çalışmalarının 10 bin adet fidanın dikimi projesi kapsamında her gönüllüden Orman İdaresince fidan başına 450 lira alınması önemli bir çelişki olduğu belirtildi. Özellikle vurgulanan konulardan biri de ‘belediye meclislerinde’ kontenjandan çevreci meclis üyesi atamaları yapılmalıdır. Bu konuda öncü olan Akhisar Belediyesi örnek alınmalıdır. Daha da öteye gidilmeli ve ‘Belediye çevre meclisleri oluşturulmalıdır. Pek çok ilçemizde henüz oluşturulmayan ‘Kent Konseyleri’ biran önce kurulup çalışmaya başlamalıdır. Çevre konusunda TEMA gönüllü en büyük sivil toplum örgütü olup, kendi içinde geliştirdiği Bilim kurulu raporları doğrultusunda harekete geçildiği ayrıca Doğa ve Eğitim etkinlikleri, 0 atık eğitimi, genel merkez bağlantılı online toplantı, gibi çalışmaların birliği sağlamak için önemli olduğu anlatıldı. 25 Mayısta genel kurulu toplanacak olan Salihli çevre derneği tüm katılımcıları davet ederken en geniş katılımın en geniş halk kitlelerine ses duyurma aracı olacağını belirtti. Kuruyan Gölmarmara için her türlü mücadeleye devam ettiklerini. Özellikle Gölmarmara Gölüne su veren Kum Çayı ve çevresinde bulunan kum ocakları Kum Çayında büyük bir tahribata neden olduğu Kumçayı ve Gördes Çayı birleşip göle akmaları gerekirken yol üzerindeki kum ocakları malzeme işlemek için çay sularını göletlerine alıyor şimdi de Gölmarmara Belediyesi yeni kum ocağı açma projesi geliştiriyor. Bunun durdurulması için mücadelenin verileceği belirtildi.
Bir dahaki toplantının gündeminin 1. Kurban Bayramı'nın arefe günü 5 Haziran Perşembe günü aynı zamanda dünya çevre günü olduğu için ortak bildiri metni hazırlanması. 2. Türkiye’nin ilk iklim değişikliği yasa tasarısı için grupların yapacakları çalışmaların görüşülmesi bir sonraki toplantıda ele alınması. 3-Bir sonraki toplantı yerinin 1 Haziran 2025 Pazar günü 13.30 da Soma ilçesi olarak belirlenmesi kararlaştırıldı.