Zarar gören bağlarda inceleme yapan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur,

“Üzümün başkenti Saruhanlı bu yıl yine çok büyük bir afet yaşadı. 9 Nisan’da başlayan soğuk hava 10,11 Nisan’a kadar devam etti. Hatta 12 Nisan’a kadar devam edeceği söyleniyor. Şuanda 130 bin dekar bizim bağ arazimizde yüzde 75 ile yüzde 100 arasında bir hasar meydana geldi. Bu da çok büyük bir hasar. İlçemiz bu konuda sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Bu don hasarı önümüzdeki yılda bizi etkileyecek. Neden bu doğan, hasar gören çubuklar önümüzdeki yıl tekrardan verim vermek üzere kendini besleyecek olan çubuklar. Şuanda hasar gördüğü için bunda büyük bir sıkıntı yaşayacağız. Allah yardımcımız olsun. Biz buradan devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Görüyorsunuz Saruhan’ın hali ortada. Biz devlet büyüklerimizden bu yıl ama özel bankalar ama resmi bankalar tarım kredilerle ilgili bir borç ötelemesi istiyoruz. Borç ötelemesi derken faizli bir borç ötelemesine karşıyız. Zaten yaralıyız” dedi. 

"Devletimiz bunu yapacağına da inanıyoruz"

Saruhanlı ilçesinin en büyük geçim kaynağının üzüm olduğunu belirten Başkan Okur,

“Bizim en büyük geçim kaynağımız üzüm. Üzüm olmazsa burada ne sanayi olur, ne ticaret olur, hiçbir şey olmaz. Bakın bu yıl çiftçi hakikaten de çok zor bir dönem geçirecek. Çünkü en büyük geçim kaynağımız bizim üretimimizdeki en büyük geçim kaynağımız 40.000 ton üzüm üretiyoruz biz. 40.000 ton. Bunu 100 TL ile çarptığınızda 4 milyar TL gibi bir rakam yapıyor. Bu da hem ilçedeki çiftçilik yapan vatandaşlarımıza hem de ülke ekonomisine çok büyük bir zarar getireceğine inanırız. Dediğim gibi devletimiz bizim elimizden tutarsa devletimiz büyüktür, bunun üstesinden geleceğine inanıyorum. Biz burada borçlarımız faizsiz bir şekilde ötelenmesini istiyoruz. Devletimiz bunu yapacağına da inanıyoruz” diye konuştu.

"Allah yardımcımız olsun"

Manisa dağlarındaki karların büyük risk taşıdığına dikkat çeken Okur,

“Don olayı devam edecek, Manisa Dağı'nda, yakın bölgelerimizdeki Halitpaşa Dağı'nda, Koldere Dağımızda dahi kar görünüyor. Bu da tabii çok büyük bir risk teşkil ediyor. Şu anda, bu gece dahil yarın akşam eksilere düşeceği tahmin ediliyor. Eğer ki yarın akşam da eksilere düşerse o yüzde 75'lik kısım yüzde 100 olur. Bu da tamamen bittik demektir. Allah yardımcımız olsun. Şimdi bakın don doğal afet doğal afetin önüne geçilmiyor bildiğimiz üzere. Ama bu don olaylarında fıskiye sistemi olanlar yani yağmurlama dediğimiz sistemi olanlar geceleyin bunları çalıştırarak, sondaj kuyularını çalıştırarak bunun önlerine geçebilirler. Ama olmayanlar maalesef bu yıl çok büyük sıkıntı. Görüyorsunuz burada TARSİM'in ne kadar önemli olduğunu bütün çiftçimiz görüyor” dedi. 

Benzine bir indirim daha geliyor Benzine bir indirim daha geliyor

"Böylesine bir felaket 2015 yılının 23 Nisan'ında yaşadık"

Okur,

“Şu anda zühür tesellisi diyeceğiz artık bunu ama bu da olmasaydı, TARSİM de olmasaydı çiftçimiz tamamen bitikti. TARSİM sigortasına bakılmaksızın borçların ertelenmesi. Şimdi devletimiz diyecek ki, TARSİM’den karşılasın." Ama bakın TARSİM’de sırf yeterli olmuyor. Çiftçimiz bırakmayacak. Yine gelecek bağını sürecek. Yine gelecek bağına ilaç atacak. Neden? Önümüzdeki seneye hazırlık yapacak. Tamam bu sene olan oldu bilen bitirdi diyeceğiz. Ama önümüzdeki sene verim almak istiyorsak muhakkak bu arazileri sürüp ekip tekrardan harekete geçireceğiz. Bakın arkadaşlar bir de şu var. Bu don olayı sadece bağlarda değil yeni ekilen karpuzlarda çok büyük hasar var. Örtü altına ekilen karpuzlarda çok büyük hasar var. Dün yapılan yaptığımız tespitlerde örtü altındaki örtü altı dediğimiz naylon naylon altı dediğimiz sistemde dahi şu anda bütün karpuzlar çürüdü. Şimdi dekar maliyeti 20.000 TL. Bir tekrardan bir 20.000 TL daha masraf yapacak. Yani bu sene çok zor bu şartları. geçireceğiz. Allah çiftçilerimizin yardımcısı olsun. Buradan Saruhanlı çiftçilerine, Manisa bölgesindeki bütün çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. Yıllar önce böyle bir afet 2015 yılının 23 Nisan'ında yaşandı. Böylesine bir felaket 2015 yılının 23 Nisan'ında yaşadık. En büyüğü. Bakın bu en büyüğü. 2015'te de çok büyük afet yaşandı. Ama 2015 yılında bir gece vurdu, geçti. Ama şimdi üst üste dün akşam, bu akşam, yarın, öbür gün yani 3-4 gün boyunca böyle bir şey yaşarsak tamamıyla biter. Biz eskilerden duyuyoruz. Yer bağları dediğimiz eski sistemlerde. O bağlar çatlıyormuş yani ikiye ayrılıyormuş soğuklardan Ama yapacak bir şey yok. Tekrar çiftçimize geçmiş olsun diyorum” dedi.

Kaynak: BÜLTEN