Akhisar Kadın Platformu'nun öncülüğünde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kadın Dayanışma Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Tahir Ün Caddesi'nden başlayan yürüyüş, kadın hakları ve eşitlik vurgusu yapan sloganlarla Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sona erdi.
Burada Akhisar Kadın Platformu adına basın açıklamasını Seda Nazlı Kaynar yaptı.

"Mücadele etmeye devam edeceğiz"

Kaynar açıklamasında,

Manisa'da mesir mesai başladı Manisa'da mesir mesai başladı

“Bugün, eşitlik, adalet ve emek mücadelesinin en güçlü simgelerinden biri olan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, mücadelemizi güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Kadınların emeği ve azmi sadece bugünü değil geleceği de şekillendiren en büyük gücümüzdür. Kadınlar, eğitimden çalışma hayatına, siyasetten, aile içi sorumluluklara kadar, pek çok alanda ayrımcılıkla karşı karşıya kalmakta ve haklarını tam anlamıyla kullanamamaktadır. Eşit işe eşit ücret, güvenceli çalışma, şiddetten ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam hakkı, kadınların temel haklarındandır. Kadın emeğinin değersizleştirilmesine, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayatta geri planda bırakılmasına asla sessiz kalmayacağız! 2024 yılında, 394 kadın cinayeti ve 258 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir. Bu sayı; veri tutulmaya başlandığından beri en yüksek sayıdır. “Aile yılı” olarak ilan edilen 2025’in ilk ayında, kadınları en çok aile üyeleri öldürdü. 32 şüpheli ölüm gerçekleşti. Bu veriler, Kadınların yaşama hakkının tehdit altında olduğunu göstermektedir. İstanbul sözleşmesinden çıkılmasının ardından, kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini görmekteyiz. 2020 yılından beri, Türkiye’de 61.136 çocuk, erken yaşta evlendirildi. 2024 yılında 9.971 çocuk erken yaşta evlendirilirken, bunların 9.354’ü kız çocuğuydu. Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı, erkeklere kıyasla çok düşüktür.
2023 itibarıyla kadınların istihdama katılım oranı %30 civarındadır. Türkiye’de kadınları ve çocukları koruyan, şiddeti önlemeye yönelik önemli düzenlemeler içeren, koruyucu kanunlar düzenlenmesini bekliyoruz. Kadınlar eşit işe eşit ücret alamamaktadır. Bu konuda da derhal yasal düzenlemeler yapılması gerekmektedir.  6284 sayılı kanunun etkin uygulanması sağlanmalıdır. Şiddet mağdurlarına yönelik, sığınma evleri, psikolojik destek birimleri, hukuki yardım mekanizmaları güçlendirilmelidir. Kadınların iş gücüne katılımını teşvik eden politikalar uygulanmalıdır. Siyasette kadın katılım oranı düşüktür. TBMM’de kadın milletvekili oranı %20 civarındadır. Karar alma mekanizmalarında kadınlar yeterince yer almamaktadır. Kadınların siyasette daha fazla yer almasını sağlamak için kota uygulamaları kaldırılmalıdır. Kız çocuklarının eğitime devam etmesi için burs ve destek programları yaygınlaştırılmalıdır. Kadın cinayetlerinde, suçluların ağır cezalar almadan, hafifletici sebeplerle cezaevinden çıkarılmasına karşıyız. Bizler, çocuklarımızı uyuşturucu tuzağından kurtarmak için, devletimizin her zaman yanındayız. Bizler kadınların emeğinin görünür kılındığı, hak ettikleri değeri gördükleri, karar mekanizmalarında güçlü bir şekilde yer aldıkları bir dünya için, mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınların sesi susturulamaz! Hakları geri alınamaz! Bu anlamda günde, hakları için mücadele eden, emeği ile toplumu ve geleceği şekillendiren, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü anıyoruz.” Dedi.

Programın devamında  yazarlar Zeynep Eşin ve Öniz Ercan, söyleşi ve imza günü düzenleyerek katılımcılarla buluştu. Kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın dayanışması üzerine yapılan söyleşi büyük ilgiyle karşılandı.

Kaynak: BÜLTEN