Kamuda yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor. Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler için belirlenen ücret artışı, görüşmelerin en önemli gündem maddelerinden biri olarak öne çıkıyor.
Yüzde 10 refah payı
Görüşmeler, Türk-İş ve Hak-İş'in ortak zam talebini 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunmasıyla başladı. İşçi kesimi, günlük en düşük ücretin 1800 TL'ye yükseltilmesini, bunun ardından 2025'in ilk altı ayında yüzde 50, diğer altı aylık dönemlerde ise yüzde 25 zam yapılmasını ve üzerine yüzde 10 refah payı eklenmesini talep ediyor.
Hız kazanacak
Kamu işverenini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), işçi kesiminin taleplerine yönelik maliyet analizini sürdürüyor. Analizlerin tamamlanmasının ardından, TÜHİS'in ilerleyen günlerde ilk teklifini işçi kesimine sunması bekleniyor. Kamu işvereninin bu teklifi, müzakerelerin hız kazanmasını sağlayacak.
Memur ve memur emeklilerini de ilgilendiriyor
2025 yılına dair kamu işçileri için yapılan sözleşme görüşmeleri, aynı zamanda 2026-2027 yıllarını kapsayacak 8. Dönem Toplu Sözleşmesi için de önem taşıyor. 1 Ağustos’ta başlayacak olan görüşmeler, yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranlarını belirleyecek. Kamu işçileri ve memurlar arasındaki toplu sözleşme müzakereleri, özel sektör ve diğer sözleşmeleri de doğrudan etkileyebilecek kararlar alınmasına yol açacak.